Eie eller leie næringslokaler?

18 minutter ut fra Tromsø sentrum befinner det seg 115 000 kvm ledig tomt, på Minken Næringspark. Strategisk plassert på innfartsveien til Tromsø.

I dag har ASKO Nord, Bama Olav Aakre og Kræmer Maritime etablert seg i området. Det er flere fordeler med å flytte lokasjon til Minken, økonomiske fordeler er en av de.

– Skattøra kan på mange måter sammenlignes med Minken Næringspark. Forskjellen ligger i leieprisen, da du har 30 prosent lavere pris på Minken Næringspark, sier Trond Hammer, partner og næringsmegler MNEF i Tiger Eiendomskompetanse.

I kilometer er avstanden lengre til Minken, men kjøretiden er nesten den samme da man ikke støter på rushtrafikk ut til Minken. Prisen er lavere av den grunn at tomtekostnadene er omtrent halvparten på Minken

KJØPE ELLER LEIE?

Hvor du står som bedrift økonomisk og hvilke vekstambisjoner bedriften har kan være avgjørende faktorer å vektlegge når du vurdere kjøp versus leie.

–  Er du en en godt etablert bedrift, med god økonomi og som ikke har planer om å utvide lokalt, regionalt eller nasjonalt er kjøp av næringseiendom et godt alternativ. Investering i et bygg med hensikt om stabilitet over lang tid er hensiktsmessig. I tillegg er eiendom en fin måte å plassere pengene på for å redusere skattetrykket, forteller Hammer.

Bedrifter med ambisjoner om å vokse lokalt, regionalt og nasjonalt på sikt har behov for å legge alt fokuset på egen drift og en leiemodell vil passe bedre.

– Er du en bedrift som er i oppstartsfasen med lite kapital og egenkapital og et ønske om å bruke kapitalen på vekst innenfor drift passer det bedre å leie. Eiendom er et eget fagfelt og har man ikke den kunnskapen som trengs bør man i stedet fokusere på å bygge kapital og vekte egen bedrift, sier Hammer.

 

Les hele artikkelen her.